Razlike između ERP sustava i računovodstvenih programa

23 svibnja, 2021
Razlike između ERP sustava i računovodstvenih programa

ERP sustavi postaju sve popularniji u globalnom poslovnom svijetu – njihovo tržište raste između 10 i 20% svake godine. No i dalje postoji kriva predodžba da su ERP sustavi zapravo isto što i računovodstveni programi. Iako postoje dodirne točke između ove dvije spomenute vrste softvera, razlike su velike. Ovisno o vrsti poslovanja i individualnim potrebama, tvrtka može imati potrebu za sveobuhvatnim ERP sustavom, a može i ispuniti svoje ciljeve jednostavnim računovodstvenim softverom. U ovom ćemo članku prikazati glavne razlike između dva programa, kako bismo tvrtkama pomogli u odabiru najboljeg za svoje poslovanje. 

Što je računovodstveni program?

Računovodstveni program, kao što ime govori, je program koji omogućava upravljanje računovodstvom i financijama u jednoj tvrtki. Program obično nudi module izlazni i ulazni računi, glavna knjiga, blagajna, plaće, otvorene stavke, nalozi za plaćanje, i slično. Takvi su programi namijenjeni računovođama, precizni su i dobro rade svoj posao, ali opseg im je limitiran. Ipak, nove tvrtke se često odlučuju za implementaciju računovodstvenog programa, jer im u početku ne treba više od toga. No to ne znači da su računovodstveni programi namijenjeni isključivo malim tvrtkama, ili da iste ne mogu odabrati ERP. 

Što je ERP sustav?

ERP (Enterprise Resource Planning) softver omogućava upravljanje računovodstvom i financijama, ali i mnogim drugim aspektima poslovanja tvrtke. Uz ERP sustav, tvrtka može koristiti jedinstveni program za praćenje nabave, prodaje, marketinga, odnosa s klijentima, proizvodnje, itd. Općenito, tvrtka može odlučiti koji joj moduli ERP-a trebaju te samo njih implementirati. Postoje mnogi specijalizirani ERP sustavi, za specifične grane industrije i za različite veličine tvrtki. Ova rješenja ubrzavaju i olakšavaju cjelokupno poslovanje te omogućavaju lakše donošenje informiranih odluka. 

Koje su razlike između računovodstvenih programa i ERP sustava?

1. Opseg rješenja

Velika razlika između ERP-a i računovodstvenih programa je u njihovom opsegu. Računovodstveni programi omogućuju upravljanje samo financijama i računovodstvom. ERP sustavi, s druge strane, vam daju kontrolu nad poslovanjem cjelokupne tvrtke. S ERP-om, stoga, vodite knjigovodstvo i financije, ali pratite i sve ostale dijelove poslovanja u jednom programu. 

2. Pogled na tvrtku

ERP rješenja nude široki pogled na tvrtku jer pokrivaju sve aspekte poslovanja. Računovodstvo je samo jedan dio ERP-a te se spaja s drugim modulima kako bi pružao potpuni uvid u poslovanje tvrtke. S ERP-om možete dijeliti podatke između odjela svoje tvrtke kako biste povećali brzinu i kvalitetu izvedbe svih poslovnih zadataka. S druge strane, računovodstveni programi daju uvid samo u stanje financija, koje često nije ažurno. 

3. Stanja i predviđanja

Računovodstveni programi prikazuju financijsko i računovodstveno stanje tvrtke u danom trenutku. Takvi izvještaji sadrže statične brojeve i statistike koji prikazuju sadašnjost, ali ne daju dodatne informacije. ERP sustavi imaju kontrolu nad cjelokupnim poslovanjem, stoga mogu povezati različite odjele i dati vam detaljniji pogled na stanje tvrtke. Isto tako, ERP rješenja mogu analizirati vaše trenutno stanje i, na temelju svih dostupnih podataka, predvidjeti buduće situacije i dati preporuke. 

4. Potrebe industrije

ERP sustavi su iznimno prilagodljivi: ako se odlučite za implementaciju, odaberete samo module koje trebaju vašem poslovanju. Također, postoje ERP-ovi namijenjeni specifičnim industrijama koji su osmišljeni kako bi zadovoljili potrebe konkretne industrije. Tvrtka koja se bavi maloprodajom neće imati iste potrebe kao veliki proizvođač, ali računovodstveni programi se rijetko prilagođavaju individualnom poslovanju. Najčešće su to gotovi softveri koje platite i koristite takve kakvi jesu. 

Što odabrati – ERP ili računovodstveni program?

ERP ili računovodstveni program

Odabir između ERP-a i računovodstvenog programa je individualna odluka koja mora biti prilagođena potrebama tvrtke. Ako ste mala tvrtka koja tek počinje s poslovanjem, vjerojatno nećete imati potrebu za opširnim uslugama koje nudi ERP. No, čim se pojavi potreba za nečim više od samog financijskog vođenja i izvještavanja, računovodstveni program vam više neće biti dovoljan. Budući da sve veći broj tvrtki želi bolju integraciju svojih poslovnih operacija, ERP sustavi postaju najbolje rješenje za veliki broj poslovanja. Želite li saznati je li ERP dobra opcija za vašu tvrtku? Kontaktirajte nas s povjerenjem, rado ćemo vam pomoći!

O Omega Software

Omega Software je tvrtka koje se bavi razvojem i integracijom cjelovitih ICT rješenja i tehnologije. U okviru naših rješenja implementiramo i ERP (Enterprise resource planning) rješenje – BGA. Naša snaga počiva na preko 200 stručnjaka, poslovnih konzultanata i razvojnih inženjera koje zapošljavamo. Konstantno se educiramo i razvijamo te se ponosimo našim multidisciplinarnim znanjem. Svim našim partnerima pristupamo individualno, ovisno o izazovima i potrebama. Suradnjom s Omega Softwareom dobivate pouzdanog partnera na kojeg uvijek možete računati.
Pročitajte više o nama.