Koji ERP odabrati? Business Central vs. custom ERP rješenja

23 svibnja, 2021
Koji ERP odabrati

Svaki se ERP sustav može smjestiti u jednu od dvije skupine: standardna rješenja i custom rješenja. Standardna rješenja su postojeća rješenja koja su se razvijala godinama, i koja se brzo implementiraju (npr. Microsoft Business Central). S druge strane, custom rješenja razvijaju programeri na temelju zahtjeva i poslovnih potreba svakog klijenta. I dok se na prvi pogled može činiti da su custom rješenja puno bolja opcija za vašu tvrtku, situacija zapravo nije toliko jednostavna. Svaka opcija ima svoje pozitivne i negativne strane; jedno rješenje može biti odlično za određenu tvrtku, ali loše za drugu. Stoga je potrebno uzeti u obzir te pažljivo proučiti sve prednosti i nedostatke standardnih i custom rješenja, kako biste donijeli najbolju odluku za svoj jedinstveni slučaj. U ovom članku ćemo izložiti glavne razlike između Microsoft Business Centrala – kao standardnog rješenja – i custom rješenja, kako bismo vam olakšali proces odlučivanja. 

1. Cijena

U početku se cijena custom rješenja može činiti razumnom, čak povoljnijom od cijene Business Centrala, posebno jer iza custom rješenja stoji puno više radne snage. Mogućnosti su razvijanje programa ‘od nule’ ili prilagodba postojećeg gotovog custom ERP rješenja vašem poslovanju. No, krajnji iznos je u takvim slučajevima nepredvidiv, budući da je početna cijena tek procjena programera koja se temelji na vašim zahtjevima. Naime, nemoguće je reći kakve ćete izmjene trebati kada jednom počnete koristiti program, ili kakvi će se problemi pojaviti, kako će izgledati održavanje, i slično. Od startne cijene mogli biste doći do konačne koja drastično premašuje inicijalna očekivanja. S druge strane, s Business Centralom točno znate što dobivate: radi se o standardnom programu, koji je razvijan godinama kako bi odgovarao svim korisnicima, neovisno o branši u kojoj posluju. Cijena je definirana odmah na početku i nema neugodnih iznenađenja (u vidu dodatnih troškova) kasnije tijekom implementacije. Ažuriranja i nadogradnje su također uključene u cijenu, ukoliko korisnik plaća godišnje održavanje licenci. Osim toga, za razliku od custom rješenja, implementacijom standardnog svjetskog rješenja dokazano podižete vrijednost cjelokupne tvrtke. 

2. Vrijeme

Općenito govoreći, implementacija ERP sustava je dugotrajan proces, neovisno o njegovoj vrsti. No, kod custom rješenja, prije same implementacije postoji i period za razvitak ili prilagodbu aplikacije, kojeg nema u slučaju Business Centrala. Nadalje, koliko će trajati razvoj aplikacije i implementacija u slučaju custom ERP-a ovisi od slučaja do slučaja, a inicijalna procjena programera može se u konačnici pokazati jako krivom. S druge strane, ako se odlučite za Business Central, odmah ćete znati i trajanje implementacije. Procijenjeno trajanje će biti okvirno, no temeljit će se na prethodnim iskustvima vašeg partnera sa sličnim tvrtkama. I baš zahvaljujući tom iskustvu, implementacija će biti brža nego u slučaju custom rješenja. Isto tako, Business Central je dovoljno instalirati, i nakon provedene obuke možete odmah započeti s korištenjem. Kod custom rješenja, često se tek nakon implementacije mogu prepoznati problemi, u čije je rješavanje potrebno uložiti još neodređenu količinu vremena. 

3. Ažuriranja

Kao što smo već spomenuli, Business Central paket uključuje i redovita ažuriranja i nadogradnje koji su uključeni u cijenu. Time, kao partner, garantiramo da ćete uvijek raditi s najmodernijom verzijom Business Centrala koja u tom trenutku postoji. S druge strane, kod custom rješenja postoji rizik zaostanja u razvoju aplikacije. Konkretno, može se dogoditi da partner, koji je proizveo rješenje, ne radi na ažuriranjima aplikacije, koja zbog toga tehnološki zastarijeva. Također, u slučaju custom ERP-a, kod nadogradnje sustava će biti potrebno posebno raditi na svakom jedinstvenom djelu rješenja, umjesto da se nadogradnja obavi odjednom. Zbog toga se nadogradnja može pretvoriti u dugotrajan i naporan proces, tijekom kojeg nemate potpuni ili kvalitetni pristup svom custom rješenju. 

4. Podrška

Ovisno o tome tko je programirao vaš custom ERP, podrška može varirati. Takva vas rješenja mogu staviti u nezgodan položaj, gdje ste ovisni o točno definiranom partneru. U slučaju nezadovoljstva pruženom uslugom, prestanka rada tog partnera i sličnih situacija, morate odustati od cjelokupnog rješenja te pronaći novo. To stvara dodatne troškove te će vaš posao određeno vrijeme stajati ili biti usporen. Kada birate Microsoft Business Central, birate i partnera koji vam pomaže s implementacijom i obukom. No, ovdje niste vezani za tog partnera. Naime, razni su partneri koji nude podršku za Business Central: stoga, u slučaju pojave bilo kakvog problema ili vašeg nezadovoljstva, možete zamijeniti postojećeg partnera novim. Tijekom procesa promjene partnera, Business Central vam je i dalje na raspolaganju te vaše poslovanje ne pati zbog toga.

5. Metodologija

Postupak implementacije svakog ERP sustava je dugotrajan i zahtjevan. Zato vam treba pouzdan partner, koji zna što radi, ima iskustva, i koji vas može što bezbolnije provesti kroz cijeli proces. Ako odaberete custom ERP rješenje, možete se i u ovom koraku susresti s problemima. Ponuditelj rješenja možda neće imati razvijenu metodologiju implementacije: u tom slučaju se postupak vrši bez plana, odluke se donose po potrebi, problemi se ne mogu predvidjeti i rješavaju se kada se dogode. Za razliku od custom rješenja, Microsoft Business Central koristi Sure Step metodologiju koja je posebno razvijana za implementaciju Microsoft Dynamics proizvoda. Bazirana na bogatom iskustvu, može se primijeniti na sve vrste projekata. Sure Step olakšava proces implementacije, smanjuje troškove i omogućuje izbjegavanje potencijalnih rizika koji mogu proizaći iz iste. Time se implementacija Business Centrala dovršava na vrijeme i unutar budgeta. Pročitajte više o Sure Step metodologiji

6. Fleksibilnost

Fleksibilnost je vjerojatno karakteristika koja najviše privlači kod custom ERP rješenja. Custom ERP je rađen prema vašim potrebama i željama, prati vaše poslovanje, može se izmijenjivati i nadograđivati kada i kako vama najviše odgovara. Programer može čak izraditi rješenje na način da se uspije integrirati s već postojećim softverima u vašoj tvrtki. Sve to zvuči idealno u teoriji, no treba zapamtiti da sve navedeno nije besplatno: naprotiv, mogli biste se naći u situaciji da trebate određeni element, ali si ne možete priuštiti dodatne izmjene programa. Također, mit je da custom opcija najbolja jer je dizajnirana specifično za vašu tvrtku. Naime, puno tvrtki otkrije da su njihovi poslovni procesi posebni (ili čak jedinstveni) isključivo jer nisu najefikasniji niti najbolji za tu vrstu poslovanja. Uvođenje standardnog rješenja, kao što je Business Central, može unaprijediti vaše poslovanje baš zato što nije fleksibilno u istoj mjeri kao custom ERP. Business Central je izgrađen na najboljoj praksi, konstantno se nadograđuje, može se prilagoditi raznim industrijama te vam donosi učinkovita rješenja koja su vam do tog trenutka možda bila i nepoznata. S Business Centralom dobijate nefleksibilan proizvod, ali koji vas vodi i upućuje kako biste poslovali na najbolji mogući način. 

Za kraj, ponavljamo početno pitanje: je li bolje odabrati custom ERP ili standardno rješenje – Business Central?

Custom ili standardno rješenje

Mogli bismo reći da ako imate puno vremena, neograničen budžet, i točnu viziju programa kojeg želite, custom rješenje može biti dobro za vaše poslovanje. Posebno ako poslujete u posebnoj branši, gdje trebate specifičan proizvod koji mora biti savršeno usklađen s praksom, standardan ERP bi vam mogao donijeti više štete nego koristi. No to su specifične situacije: u većini slučajeva, custom rješenje ne dolazi bez značajnih rizika koji mogu negativno utjecati na vašu tvrtku. U slučaju Business Centrala, odabirete siguran proizvod koji se koristi na svjetskoj razini. Razvijan je godinama i izgrađen je na najboljoj praksi. Uz Business Central ne dobivate samo ERP rješenje, već i znanje i iskustvo koje su Microsoft stručnjaci prenijeli u program. Niste ovisni o jednom partneru i točno znate što dobivate, kada to dobivate i za koliki iznos. Odaberite Business Central – sigurno rješenje za vaše poslovanje.
Kontaktirajte nas s povjerenjem.

O Omega Software
Omega Software je tvrtka koje se bavi razvojem i integracijom cjelovitih ICT rješenja i tehnologije. U okviru naših rješenja implementiramo i ERP (Enterprise resource planning) rješenje – Microsoft Dynamics 365 Business Central. Naša snaga počiva na preko 200 stručnjaka, poslovnih konzultanata i razvojnih inženjera koje zapošljavamo. Konstantno se educiramo i razvijamo te se ponosimo našim multidisciplinarnim znanjem. Svim našim partnerima pristupamo individualno, ovisno o izazovima i potrebama. Suradnjom s Omega Softwareom dobivate pouzdanog partnera na kojeg uvijek možete računati.
Pročitajte više o nama.

Share This