Koliko je siguran Business Central?

23 svibnja, 2021
Koliko je siguran Business Central

Opće je poznato da svaki biznis može profitirati od uvođenja ERP-a. A ako je taj ERP Microsoft Business Central, u poslovanje se implementira pouzdano i testirano svjetsko rješenje, koje korištenjem najboljih praksi pojednostavljuje svakodnevne aktivnosti. No, logično je upitati se – koliko je Business Central zapravo siguran? Ipak, pričamo o programu koji će, nakon implementacije, sadržavati apsolutno sve podatke o vašoj tvrtki. Nitko ne želi da tako osjetljive informacije dospiju u krive ruke. Stoga ćemo u ovom članku objasniti kako Business Central štiti vaše podatke i zašto ga možete bezbrižno koristiti.

Sigurnost općenito

Za početak, bitno je napomenuti da svaka tvrtka mora primjenjivati vlastite, osnovne sigurnosne mjere. Ako ne koristite barem antivirus i lozinke na računalima, sve ostale mjere su beskorisne i neće vas moći zaštititi od neautoriziranih pristupa. Također, poželjno je ograničiti i kontrolirati pristup korisnika vašoj bazi podataka. Što se tiče sigurnosti Business Centrala općenito, na isti se primjenjuje Microsoftov Modern Lifecycle Policy. To znači da se softver redovito ažurira na mjesečnoj bazi, a uz to svakih 6 mjeseci Microsoft dostavi i jedno glavno ažuriranje. Zahvaljujući navedenim ažuriranjima, Business Central je u svakom trenutku siguran i pouzdan softver.

Sigurnost aplikacije

Microsoftov Application Security (sigurnost aplikacije) garantira sigurnost Business Centrala neovisno gdje se nalazi hosting. Uz to, primjenjuje se slojeviti pristup (layered approach) sigurnosti same aplikacije, u sljedećim koracima:

  • Provjera autentičnosti (Authentication): prije nego se korisnik ulogira u Business Central, mora biti prepoznat kao autentični korisnik u samom sustavu.
  • Autorizacija (Authorization): nakon provjere autentičnosti, uz autorizaciju se određuje čemu točno korisnik smije pristupiti (kojim datotekama, dokumentima, itd.).
  • Nadzor (Auditing): Business Central nudi razne značajke uz koje lakše pratite koji korisnici ulaze u aplikaciju, čemu mogu pristupiti, čemu su pristupili i što su mijenjali.
  • Šifriranje podataka (Data Encryption): odaberite koje podatke želite šifrirati u Business Central serveru. Možete stvoriti nove ili uvesti postojeće ključeve za šifriranje u sustav.
  • Security Development Lifecycle (SDL): SDL je proces koji standardizira najbolje prakse sigurnosti za proizvode i/ili aplikacije. Uz SDL developeri mogu stvoriti sigurnije softvere koji poštuju sigurnosne zahtjeve.

Online sigurnost

Microsoft štiti i sigurnost zakupnika (tenant) Business Centrala. Online sigurnost se također primjenjuje slojevito:

  • Provjera autentičnosti (Authentication): Business Central online koristi Azure AD za provjeru autentičnosti korisnika. Azure AD je automatski instaliran u Business Centralu.
  • Šifriranje: Business Central Online šifrira vaše podatke. Koristi se Transparent Data Encryption (TDE) za šifriranje podataka te backup šifriranje. Sve su sigurnosne kopije šifrirane. Dodatno, sav promet unutar aplikacije je šifriran i koriste se standardni protokoli šifriranja.
  • Integracija usluga (Service integration): Microsoft preporuča korištenje šifriranih protokola mreže kada se korisnici žele spojiti na Power BI server ili na web usluge Business Centrala.

Pohrana vaših podataka

Kada se implementira Business Central SaaS, implementira ga se na Microsoft Azure podatkovni centar. Svaka je baza podataka zaštićena automatiziranom izradom sigurnosnih kopija. Konkretno, svakih pet minuta radi se sigurnosna kopija zapisnika transakcija, svakih sat vremena je na redu diferencijalna baza podataka, a svaki tjedan se izrađuje sigurnosna kopija cjelokupne baze podataka. Automatski generirane sigurnosne kopije se čuvaju 14 dana.

Zaključak

Business Central sigurnost

Ideja ERP-a kao sustava koji sadrži sve podatke vaše tvrtke može zvučati zaštrašujuće. Razina sigurnosti softvera je često tema koja najviše zaokuplja misli, a posebno kada se cjelokupno poslovanje nađe na jednom mjestu. Na sreću, Business Central je moderno i sigurno rješenje koje štiti vaše podatke na mnogo načina. Između ostalog, Modern Lifecycle Policy garantira konstantnu ažurnost softvera, a slojeviti pristup dodatno pojačava sigurnost Business Centrala. Želite li saznati više o sigurnosti Business Centrala ili o rješenju općenito, kontaktirajte nas s povjerenjem.

O Omega Software

Omega Software je tvrtka koje se bavi razvojem i integracijom cjelovitih ICT rješenja i tehnologije. U okviru naših rješenja implementiramo i ERP (Enterprise resource planning) rješenje – Microsoft Dynamics 365 Business Central. Naša snaga počiva na preko 200 stručnjaka, poslovnih konzultanata i razvojnih inženjera koje zapošljavamo. Konstantno se educiramo i razvijamo te se ponosimo našim multidisciplinarnim znanjem. Svim našim partnerima pristupamo individualno, ovisno o izazovima i potrebama. Suradnjom s Omega Softwareom dobivate pouzdanog partnera na kojeg uvijek možete računati.
Pročitajte više o nama.

Share This