Modul za praćenje prijave gotovosti u proizvodnji (MES – Manufacturing Execution System)

23 svibnja, 2021
Proizvodnja

Izazovi i poteškoće s kojima se susreću tvrtke koje se bave proizvodnjom

Tvrtke koje se bave proizvodnom djelatnošću susreću se s određenim izazovima i poteškoćama vezanim za praćenje gotovosti proizvoda po radnim nalozima. Korisnici pokušavaju na sve moguće načine dobiti informacije u kojoj fazi se nalaze radni nalozi, koliko je poluproizvoda i gotovih proizvoda već proizvedeno po radnim nalozima kako bi imali pravovremenu informaciju hoće li moći isporučiti gotove proizvode na vrijeme svojim kupcima i kako bi mogli pravovremeno upravljati proizvodnjom. Pravovremene informacije o točnoj gotovosti proizvoda po radnim nalozima su nužne i za planiranje nabave i skladištenje sirovina koje su potrebne u proizvodnji za izradu gotovih proizvoda. Uglavnom se komunikacija o potrebnim informacijama o količini proizvedenih proizvoda po radnim nalozima odvija kod korisnika putem mobitela, maila ili direktnim odlaskom u proizvodni pogon korisnika iz različitih poslovnih odjela (prodajni, nabavni i proizvodni odjel) te na taj način dolazi do šuma u komunikaciji i drugih neželjenih događaja:

 • Netočnost podataka o trenutačnim zalihama gotovih proizvoda, poluproizvoda i sirovina           
 • Prodajni procesi kasne zbog toga što korisnici iz prodaje nemaju pravovremenu informaciju jesu li gotovi proizvodi za kupce napravljeni i spakirani za otpremu
 • Nemogućnost donošenja pravovremene odluke ako se neki stroj pokvari u proizvodnji i nastane zastoj da se proizvodnja prebaci na druge strojeve
 • Nemogućnost praćenja efektivnog rada pojedinog stroja i radnika te evidencije zastoja u proizvodnji
 • Nepovezanost procesa prodaje, nabave i proizvodnje

Rješenje za sveubuhvatno praćenje prijave gotovosti u proizvodnji

MES – Manufacturing Execution System

Potreba za pravovremenim praćenjem prijava gotovosti u proizvodnji zajednička je svim tvrtkama koje se bave proizvodnom djelatnošću. Kako bismo sve objedinili na jednom mjestu i pomogli korisnicima da prate i evidentiraju pravovremeno dovršenost po radnim nalozima na jednome mjestu u poslovnome sustavu Microsoft Dynamics 365 Business Central smo napravili modul za praćenje gotovosti u proizvodnji. Navedeni modul pokriva sljedeće funkcionalnosti:

 • Prijava korisnika za rad na određenom stroju i pogonu      
 • Pregled radnih listova stroja po radnim nalozima    
 • Evidencija početka rada stroja, završetka rada stroja i zastoja u proizvodnji        
 • Evidencija vrste zastoja u proizvodnji i praćenje vremena zastoja 
 • Evidencija škarta u proizvodnji         
 • Automatizirano knjiženje izlaza gotovih proizvoda i utrošaka u proizvodnji po radnome listu stroja
 • Evidencija učinka stroja i radnika po radnim nalozima

Sve funkcionalosti modula za evidentiranje prijave gotovosti u proizvodnji su integrirane s ostalim modulima (financije i računovodstvo, prodaja, nabava, proizvodnja, skladišno poslovanje, itd.) u ERP rješenju Microsoft Dynamics 365 Business Central. Na taj način tvrtke mogu transparentno upravljati svojom proizvodnjom kroz jednu aplikaciju, te sve svoje podatke imati na jednome mjestu i na osnovu toga donositi određene zaključke i promjene u planiranju proizvodnje, prodaje i nabave.

O Omega Software

Omega Software je tvrtka koje se bavi razvojem i integracijom cjelovitih ICT rješenja i tehnologije. U okviru naših rješenja implementiramo i ERP (Enterprise resource planning) rješenje – Microsoft Dynamics 365 Business Central. Naša snaga počiva na preko 200 stručnjaka, poslovnih konzultanata i razvojnih inženjera koje zapošljavamo. Konstantno se educiramo i razvijamo te se ponosimo našim multidisciplinarnim znanjem. Svim našim partnerima pristupamo individualno, ovisno o izazovima i potrebama. Suradnjom s Omega Softwareom dobivate pouzdanog partnera na kojeg uvijek možete računati.
Pročitajte više o nama.

Share This