Omega software na drugoj iteraciji globalnog Microsoftovog Energy Core Hackatona


Kao jedan od vodećih Microsoftovih partnera na ovim prostorima, bitno nam je biti u toku sa novim trendovima i stremiti da budemo barem korak ispred drugih.
U skladu s time, Omega software je od 31.8. do 7.9.2020. sa svojim R&D timom, kojeg čine Bojan Antolović, Renata Đapić, Cristopher Kurtin, Vladimir Mašala i Silvano Menegoni, sudjelovala u drugoj iteraciji globalnog Microsoftovog Energy Core Hackatona.
Microsoft Energy Core Hackaton dio je Microsoftove inicijative za izvrsnost u energetskom sektoru (Microsoft Energy Core). Cilj ove inicijative je ubrzati digitalnu transformaciju, raditi na združivanju raznih subjekata uz dodatno usavršavanje unutar energetskog sektora, a sve kako bi se postigla dugoročna energetska učinkovitost i održivost u proizvodnji i distribuciji energije.
Osim Omega software, sudionici ovog hackatona bili su tvrtke predvodnice energetskog sektora te centara znanstvene izvrsnosti. Energy Core Hackaton je pred sudionike predstavio problem pravovremenog i preciznog detektiranja stakleničkih plinova korištenjem javno dostupnih podataka. Trenutno, javno dostupni podaci koji prikazuju nastanak stakleničkih plinova stvaraju problem neprecizne lokacije izvora stakleničkih plinova.
Primjenom raznih ML modela i uporabom rješenja iz portfelja Microsoftove podatkovne platforme (Azure Data Bricks, Azure Cosmos DB, Azure Machine Learning Studio, Cognitive Services, Power BI i sl.) tim Omega software je u dva tjedna uz dostupnu pomoć tehničkih mentora i stručnjaka iz energetskog sektora razvijao rješenje koje bi znatno poboljšalo pravovremenu detekciju stakleničkih plinova.
Nadamo se dobrim vijestima iz Microsofta, a do tada Omega software nastavlja kontinuirano ulagati u svoj Research & Development (R&D) odjel koji svojim naporima uvijek iznova pruža inovativna rješenja, metode i pristupe stvarajući tako dodatnu vrijednost očitovanu u svakodnevnom radu, kako bi i dalje bili predvodnici u segmentu razvoja i integracije cjelovitih ICT rješenja.